Γλώσσες

Η ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

Μικρό σχόλιο για την καλλιτεχνική εργασία «Η Δύση της Πανσελήνου» του Δημήτρη Κοντού.

 
Η Δύση της Πανσελήνου
Αφήγηση με Εικόνα και Λόγο
Πνευματική Συνθήκη Ημερολογιακής Κατάθεσης
ή «Εκφράζομαι όταν η Σελήνη με Μαγέψει».

 
Στον τοίχο οχτώ ζωγραφικά έργα σε παράταξη. Ελεύθερο στο χώρο ένα καβαλέτο που πάνω του είναι τοποθετημένο ένα κείμενο, ένα ποίημα.

Τα ζωγραφικά κομμάτια παραστάνουν φάσεις της Σελήνης, οχτώ σταθμούς εικονικού λόγου, σαν στιγμιότυπα, ενώ το ποίημα, ένας μονόλογος στη Σελήνη, αποτελεί τη ρηματική απάντηση του καλλιτέχνη στις εικόνες-εμφανίσεις της και στη δύση της.
 
Οι οχτώ χώροι εικονικής αφήγησης, τα οχτώ ορθογώνια επίπεδα περιγράφουν μια γραφιστική χειρονομιακή σημειογραφία, έναν διάχυτο και πυκνό κειμενικό ψίθυρο, όπου η διαδοχική διέλευση της Σελήνης καλύπτει μέρος αυτής της τοπιογραφίας με φώς. Πρώτα έντονο πορτοκαλί και έπειτα κίτρινο θαμπό, ώσπου στο όγδοο έργο να χαθεί τελείως το φώς και το σχήμα της. «……όπου να’ναι η δύση της θα με βύθιζε στο σκοτάδι του έρωτα», μονολογεί στη γραφή του.
 
Ο Δημήτρης Κοντός μένοντας πιστός σε μινιμαλιστικούς χειρισμούς, αυτή τη φορά χρησιμοποιεί για το έργο του τη θεματική της Σελήνης, μια θεματική που κατεξοχήν συνδέθηκε με την ερωτική-ποιητική διαδικασία.

Η Σελήνη, σύμβολο των βιολογικών ρυθμών της ζωής, της εμφάνισης και της εξαφάνισης των φαινομένων της, της ανα-κύκλωσης, της αιώνιας επιστροφής στο πρωταρχικό, της ατέρμονης περιοδικότητας, του προσφέρει συμμετρία και δομή, τις σταθερές νόμων για να γεωμετρήσει και να φτιάξει την εικόνα του, αλλά ταυτόχρονα του παρέχει και τη δυνατότητα να μπει στο πλασματικό παιχνίδι, να το διαβεί και να το ξεπεράσει, να απαλλαγεί από τους αντικατοπτρισμούς της, από τη μέθη που του προκαλεί η μαγεία της.
 
Με ενεργοποιημένο το φαντασιακό του και δημοσιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον τρόπο την εμπειρία του, μοιάζει να ομολογεί, μεταφορικά, την ερωτική του περιπέτεια, σαν δοκιμασία πραγματικού βιώματος και δοκιμασία της ίδιας της δημιουργικής πράξης, αποδεχόμενος συγχρόνως την ψευδαισθησιακή προοπτική αυτής της περιπέτειας.
 
Θάλεια Στεφανίδου,
Ιστορικός – Κριτικός Τέχνης/ Επιμελήτρια
Παύλου Μελά 10,
54622 Θεσσαλονίκη.
Email:thalea.stefanidou@gmail.com
Tel:+30 2310 235299
Fax:+30 2310 251924
dimitrisplagiannis.com hiscoremusic.com handmadesounds.com